
אולטרה-סאונד בהריון
הרה יקרה, במרפאה מתבצעות בדיקות אולטרה-סאונד שגרתיות בהריון, סקירות מכוונות למוח ועמוד השדרה של העובר, ובנוסף בדיקות מכוונות למערכות שונות בעובר וייעוציים במצבים מיוחדים. כל הבדיקות מוקלטות, ובסיום הבדיקה תקבלי בנוסף לדו"ח המפורט של הבדיקה, שני עותקי DVD עם ההקלטה והתמונות ברזולוציה גבוהה.
סקירת מערכות
הינה בדיקה חיונית לתכנון מעקב ההריון והלידה, היות ומספקת מידע חשוב לרופא המטפל שלך לגבי התקדמות ההריון ומאפשרת איתור מומים מבניים וסמנים חשודים להפרעות גנטיות בעובר.
בסקירת המערכות נבדקים מדדי העובר, לצורך הערכת ההתפתחות והגדילה, ומבנה האיברים במערכות שונות בגוף, על מנת לוודא את תקינותם. כמו כן מבוצעת הערכה של השיליה וכמות מי השפיר.
מומלץ לבצע 2 בדיקות מסוג זה במועדים שונים בהריון: סקירת מערכות "מוקדמת" בין השבועות 14-16 וסקירת מערכות "מאוחרת" בין השבועות 20-24.
ד”ר קריידן חרץ נעזרת גם בשימוש בטכנולוגיה תלת מימד להדגמת איברי העובר ומבנה הפנים.
יתרון חשוב של הסקירה המוקדמת הינו זיהוי של מצבים לא תקינים או חשודים בעובר, אשר מאפשר ביצוע בירור נוסף בשלב מוקדם, או הפנייה למעקב הריון בסיכון במידת הצורך. בשלב זה ניתן לאתר כ-75% מהמומים הניתנים לאבחון בעובר. הסקירה השנייה משלימה את הסקירה המוקדמת, ומוסיפה מידע חשוב על איברים אשר מתפתחים מאוחר יותר בהריון ובכך מעלה את שיעור איתור המומים ל85-90%.
חשוב לציין שסקירת המערכות אינה מחליפה את השקיפות העורפית כבדיקת סקר לתסמונת דאון או בדיקות פולשניות לאבחון של הפרעות גנטיות בעובר.
במועד סקירת המערכות המאוחרת נמדד גם אורך צוואר הרחם להערכת הסיכון ללידה מוקדמת.
בנוסף ניתן לבצע בדיקת זרימות (דופלר) בעורקי הרחם, כחלק מההערכה לסיכון לרעלת הריון (פרה-אקלמפסיה) והאטה בגדילת העובר.
זיהוי מין העובר מתאפשר ברוב המקרים כבר בעת הסקירה המוקדמת.

סקירת מערכות ראש עובר

סקירת מערכות לב

סקירת מערכות פנים

סקירת מערכות כף רגל
סקירה מכוונת למוח העובר
בדיקה זו מכוונת להערכת ההתפתחות של מערכת העצבים המרכזית של העובר (מוח + עמוד שדרה). ניתן לביצוע בכל שלב ההריון תלוי בסיבת ההפנייה. ברוב המקרים ההמלצה הינה לביצוע הבדיקה אחרי 24 שבועות ובמיוחד בשליש השלישי , כשמוח העובר בשלבי התפתחות מתקדמים יותר וניתן לקבל אינפורמציה רחבה יותר על תקינותו או לא.
בדיקה זו מתבצעת בגישה בטנית ו/או נרתיקית ולעיתים משלבת את שתי הגישות. תוך שימוש במכשור מתקדם עם רזולוציה גבוהה וטכנולוגיה 3D/4D.
האינדיקציות השכיחות ביותר לביצוע בדיקה הינן: הרחבת חדרי המוח של העובר, מדדי הראש גדולים או קטנים לגיל הריון, חשד למחלה זיהומית בעובר (CMV, טוקסופלסזמה, ZIKA וכו’ ), שימוש בתרופות במהלך ההריון, היסטוריה משפחתית של פיגור שכלי/ מומי מוח/ הפרעות גנטיות, ציסטות במוח, מומים בעמוד השדרה, מומים במוח הקטן והאטה משמעותית בגדילת העובר.
ד”ר קריידן חרץ בעלת נסיון של יותר מאסור בהערכת מוח העובר ע"י אולטרה-סאונד ו-MRI. ועוסקת כרופא בכירה במרפאת "נוירולוגיה של העובר"(הראשונה בתחומה בישראל) במרכז הרפואי ע”שאדית וולפסון וביחידת אולטרה-סאונד נשים בבית חולים ליס - מרכז רפואי ע"ש סורסקי בתל אביב. למרכזים אלו מופנות נשים הרות מכל רחבי הארץ לייעוצים בתחום מומי מוח העובר.
ד”ר קריידן חרץ בעלת תואר Master of Science מהאוניברסיטה הלאומית של סאו פאולו בברזיל, על סמך עבודתה באולטרה-סאונד מכוון מוח העובר ו-MRI לעוברים עם מומי מוח. כמו כן הרחיבה את הכשרתה בישראל תחת הנחייתו של פרופ’ גוסטבו מלינגר בתחום הנוירולוגיה של העובר.
כיום הינה מרצה קבועה בקורס השנתי Fetal Neurology Masterclass המיועד להכשרת רופאים מרחבי העולם, בתחום הסקירה המכוונת למוח העובר ומומי מוח. כמו כן מוזמנת כמרצה על הנושא ברחבי הארץ והעולם.

סקירה מכוונת מוח עובר חדרים לטראליים

CSP סקירה מכוונת מוח עובר

סקירה מכוונת מוח עובר חתכים סגיטאליים
הריון צעיר
הבדיקה מתבצעת בגישה הנרתיקית (ואגינלית) בין השבועות 6-10. מטרות הבדיקה הינן קביעת מיקום ההריון, מספר שקי הריון והעוברים ונוכחות של דופק עוברי. בדיקה זו מאפשרת גם לזהות בעיות גינקולוגיות אשר יכולות להופיע במקביל להריון, כמו שרירנים (מיומות), ציסטות בשחלות וכיו"ב.

הריון צעיר תלת מימד

הריון צעיר
בדיקת שקיפות עורפית + סקירת מערכות טרימסטר ראשון (טרם סקירת מערכות מוקדמת)
המטרה הראשונית של הבדיקה היא להעריך את הסיכון המשוקלל של העובר לתסמונת דאון במועד הלידה לפי נוסחא המחשבת את גיל ההרה, מדידת אורך העובר ומדידת השקיפות העורפית. הבדיקה מבוצעת בין השבועות 11 ל-13+6.בדיקה זו מומלצת להריון יחיד וכמו כן להריונות מרובי עוברים.
בספרות הרפואית נמצא יחס ישיר בין עובי האזור העורפי לסיכויי העובר ללקות בתסמונות כרומוזומליות, ביניהן תסמונת דאון ומחלות עובריות אחרות, כגון ליקויים אנטומיים, מומי לב ומומים בכליה דם הגדולים.
חשוב לציין שהבדיקה אינה אבחנתית, אלא בדיקת סקר סטטיסטית, שממיינת לקבוצות סיכון (גבוה, נמוך, בינוני). לצורך אבחון ודאי למחלות גנטיות, יש לבצע בדיקה פולשנית עם לקיחת חומר גנטי של העובר (מי שפיר, סיסי שיליה, דם עוברי), אך בדיקות אלה מומלצות במקרים של סיכון מוגבר בלבד, עקב שיעור של אובדן הריון סביב 0.5-1%.
מומלץ לשלב את הבדיקה עם בדיקת דם להרה, אשר נקראת "סקר ביוכימי של טרימסטר ראשון". שילוב זה מאפשר איתור גבוה יותר של מקרים בסיכון לתסמונת דאון. בדיקה זו ניתנת לביצוע בין השבועות 10-13 להריון.
ד”ר קריידן חרץ בעלת הכשרה מה-FETAL MEDICINE FOUNDATION בלונדון, לביצוע סקירת המערכות בטרימסטר הראשון. בדיקה זו מאפשרת ליולדת הערכה מדוקדקת ומורחבת, מעבר לשקיפות העורפית בלבד, עם בדיקת פרמטרים נוספים כמו: סמנים אחרים להפרעות גנטיות (עצם האף, זרימה בוורידיי העובר ובמסתמים בלב, זווית הפנים) והערכת ההתפתחות של האיברים כבר בשלב זה של ההריון (מומלץ לאחר שבוע 12). על פי הספרות הרפואית, בשלב זה ניתן לזהות עד כ-50% מהמומים של העובר.

שקיפות עורפית

שבועות תלת מימד

סקירה מכוונת כף יד

סקירה מכוונת עמוד שידרה
סקירה מכוונת למערכות אחרות בעובר
כאשר עולה חשד להפרעה בשל ממצאים חריגים בבדיקת US קודמות,או היסטוריה משפחתית למומים, מחלות גנטיות או הפרעה התפתחותית, ניתן לבצע בדיקת אולטרה-סאונד מכוונות לאיברים או מערכות מסוימות.
בדיקות אלה מומלצות לביצוע ע"י רופאים בעלי ידע מיוחד בתחומים הנדרשים, המצויידים במערכות אולטרה-סאונד מתקדמות, ובמקרים מסוימים משולבות עם ייעוץ רב-תחומי בשילוב רופאים מתת התמחויות אחרות.מטרות יעוץ זה הן להציג בפני בני הזוג את הממצאים ומשמעותם, להמליץ על בירור נוסף במידת הצורך ולקבוע תכניות להמשך. בדיקות אלה יכולות להתבצע בכל שלב של ההריון, מהרגע בו עולה חשש לבעיה בעובר.
סקירת מערכות "שלישית"
בדיקה זו הינה בדיקת אולטרה-סאונד הבוחנת התפתחות העובר בשליש השלישי, סביב שבוע 32.
מטרת הבדיקה הינה וידוא התפתחות תקינה של המערכות השונות וזיהוי מצבים נרכשים או מומים מולדים שלא התבטאו בזמן הבדיקות קודמות: מערכת העיכול, מערכת השתן ומוחה עובר נמצאים בין השכיחים ביותר להופעת פגיעה מאוחרת בהריון.ידוע שכ-10 עד 15% של כל המומים בעובר מתגלים רק בשלב מאוחר, כשהסיבה העיקרית לכך היא תזמון שונה להתפתחות איברים מסויימים בעובר, לדוגמא התפתחות קליפת המוח מתרחש בעיקר לאחר שבוע 24.
חשוב לציין שבבדיקה בשבועות אלו לא תמיד ניתן לבדוק את כל העובר בצורה מיטבית בשל מגבלות טכניות הקשורות לגודלו ותנוחתו של העובר בשל זה.
בדיקה זו משלימה את שתי הסקירות הקודמות ואינה מומלצת כסקירת מערכות בודדת בהריון.
למרות שהבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות,היא אפשרית ואף רלוונטית

סקירת מערכות שלילית פנים 1

2סקירת מערכות שלילית פנים

סקירה שלישית מוח
גדילת העובר ובדיקת זרימות ע”י דופלר
בדיקת אולטרה-סאונד שגרתית מאפשרת לעקוב אחרי תהליך גדילת העובר ולקבל הערכה למשקל העובר במהלך ההריון. לרוב בדיקה זו מתבצעת בין השבועות 28-32 ומעניקה מידע חשוב המצביע על בריאות העובר ועל התפתחותו התקינה. אחוז הסטייה בהערכת המשקל נע בין 10 ל-15 אחוז. במקרים מיוחדים כאשר ישנו חשד להאטה בגדילת העובר או גדילת יתר ניתן לבצע הערכת משקל בשלבים אחרים של ההריון וכמו כן מעקב גדילה לאורך זמן.
לעיתים יש צורך לשלב עם בדיקת הערכת המשקל בדיקת דופלר מילדותי- זוהי בדיקה להערכת זרימות הדם בכלי הדם האימהיים והעובריים. כך ניתן להעריך את תפקוד השיליה ולב העובר וכמו כן את אספקת הדם לאיברים מסוימים לפי הצורך.

בדיקת דופלר - זרימות
הריון תאומים / מרובה עוברים
הריון מרובה עוברים הינו אתגר מיילדותי ודורש התייחסות מיוחדת ומעקב קפדני, לרבות מעקב באולטרה-סאונד בתדירות ובאופן השונה לעיתים ממעקב אחר הריון עם עובר יחיד.
כבר בשבוע מוקדם (סביב שבוע 6) ניתן לאבחן את ההריון כמרובה עוברים ע"י זיהוי מספר שקי ההריון ברחם ו/או נספר העוברים. בשלב זה חשוב אבחון סוג ההריון, לצורך קביעת המעקב: שליות נפרדות או עוברים אשר חולקים שיליה. במצבים בהם העוברים חולקים את אותה שליה (הריונות מונוכוריאלים) קיים צורך במעקב מיוחד, לצורך זיהוי מוקדם של סיבוכים הייחודיים להריונות מסוג זה בלבד.
ד"ר קריידן חרץ מבצעת את שלל בדיקות האולטרה-סאונד בליווי הריונות תאומים, מכל הסוגים, כולל בדיקת דופלר המעניקה מידע על זרימות דם בכלי הדם האימהיים והעובריים.

תאומים ביכוריאליים

תאומים מונוכוריאליים
סקירה מכוונת לסימני מחלת CMV בעובר
CMV (ציטומגלווירוס) הינו נגיף יחסית שחיך בישראל ועלול לגרום לבעיות בריאותיות קשות לעוברים שנדבקו בו ברחם. הליקוי העיקרי בתינוקות שנדבקו בנגיף בלידתם הוא במערכת העצבים המרכזית. פגיעה כזאת עלולה לבוא לידי ביטוי בשיתוק מוחין ובפיגור שכלי בדרגות שונות.
הדבקה אמהית (ראשונית או חוזרת) ל-CMV במהלך הריון מצריכה קבלת יעוץ יעודי ע"י רופאים מומחים בתחום כולל זיהומולוג ומומחים בUS ו-MRI עובר.
ד"ר קריידן חרץ מומלצת כמומחית בטחום לביצוע סקירה מכוונת מקיפה ומתן יעוץ מקצועי כולל פענוח MRI מוח גם ע"י האתר www.cmv.co.il.


